11-02-2019

/files/Image/foto%2020.jpg

11 februari 2019 Spakenburg  Woorden van dank voor de heer Jan Zijl,

Woorden van dank voor de heer Gijs de Graaf, én de KBOV-versierselen….

Op 11 februari 2019 reisde Adriaan van der Pols af naar Spakenburg.

Het waren drukke tijden voor deze afscheidnemende bestuurder van de KBOV.

Maar Adriaan neemt altijd graag de honneurs waar!

De heer Van der Pols sprak beide heren toe in een gezellige Bunschoten-Spakenburgse ambiance.

En hij meldde het volgende: -  Jan Zijl -  ‘Beste Jan.

U zit al vanaf 1996 in het bestuur en u wordt omschreven als een stille kracht,

een man van weinig woorden maar meer van des te meer daden,

er kon altijd op u worden gerekend. U trad niet graag op de voorgrond,

maar deed de dingen die u moest doen en altijd met plezier.

Zo heeft u onder andere ook vele jaren de fietspuzzeltocht georganiseerd op Koningsdag.

Het is dan ook jammer dat u, mede door gezondheidsproblemen, gaat stoppen als bestuurslid.

Hartelijk dank!’

/files/Image/foto%204.jpg

/files/Image/foto%207.jpg


- Gijs de Graaf - ‘Beste Gijs, je zit vanaf 1997 in het bestuur, waarvan de laatste 11 jaar als voorzitter.

Ik heb vernomen dat je iemand bent met veel ideeën, iemand die houdt van organiseren. I

k kan u allen verzekeren dat dat klopt, want zo heb ik Gijs ook leren kennen.

Gijs is iemand met een duidelijke visie. Iemand die ergens voor staat en zich dan met hart en ziel daarvoor inzet.

Gijs, je hebt mede de kar getrokken bij het organiseren van het congres van de Bond van Oranjeverenigingen

in 2015 dat hier in Spakenburg werd gehouden.

Het was
een groot succes. En een van de vele activiteiten die je organiseerde was het jaarlijkse Oranjeconcert,

waarvan jij de projectleider was.

Beste Gijs, een ding is zeker, de Oranjevereniging Bunschoten-Spakenburg  gaat jou

met je grote enthousiasme en inzet heel erg missen. Proficiat en hartelijk dank!’

/files/Image/foto%203.jpg
De legpenning, oorkonde en draagspeld werd vervolgens overhandigd,

warme handdrukken ter dank en felicitatie,

waarna het de beurt was aan de vele collega bestuur- en verenigingsleden om beide heren

te bedanken en te feliciteren. Het bleef nog lang gezellig in BunschotenSpakenburg

zoals we dat gewend zijn van en bij deze club! Van harte!

 

 

14-03-2017

Vandaag heeft het bestuur van de KBOV op de Alg. Ledenvergadering een ‘lied voor de koning’ gepresenteerd dat ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Koning Willem-Alexander aan de koning wordt aangeboden en aan alle Oranjeverenigingen ter beschikking wordt gesteld. Daarnaast mag de KBOV ook een feestelijk kinderlied voor Koningsdag aanbieden.

Zie de bijlage voor een brief hierover en in de andere bijlagen diverse soorten bladmuziek. Het zou ons deugd doen als u deze mail breed wilt verspreiden onder uw leden, maar vooral ook naar de scholen bij u in de buurt. Al deze informatie staat ook op onze website: www.oranjebond.nl/liederen

Voor een leuke impressie van het moment dat we het lied tijdens de ALV zongen kunt u hier kijken:

http://nos.nl/artikel/2162473-willem-alexander-wordt-50-tijd-voor-een-nieuw-koningslied.html

12-01-2016

Uitreiking Pluim aan de heer De Jong

Pluim de heer De Jong

Burgemeester Van de Groep heeft op maandag 4 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsreceptie de gemeentelijke Pluim uitgereikt aan de heer Tijmen de Jong. De heer De Jong ontving de Pluim voor zijn langdurige inzet op verschillende fronten binnen de gemeente.

De heer De Jong is al sinds 1970 actief als vrijwilliger. Naast het werk wat de heer De Jong doet voor onder andere v.v. IJsselmeervogels en het BFV Toernooi, is hij al bijna 25 jaar bestuurslid van de Christelijke Oranjevereniging Bunschoten-Spakenburg. De heer De Jong vervult deze rol op een professionele en verantwoorde werkwijze. Hij toont hiermee zijn betrokkenheid bij de maatschappij en is een voorbeeld voor de Bunschoter gemeenschap.

De Pluim
De Pluim wordt uitgereikt aan personen die zich aantoonbaar in de Bunschoter gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt of een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Een jury adviseert het college van burgemeester en wethouders over het toekennen van de gemeentelijke onderscheiding.       

Máxima de Argentijnse jaren
Gonzalo Álvarez Guerrero en Soledad Ferrari, Máxima de Argentijnse jaren (vertaald door Elvira Veenings), (Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2009), ISBN 978 90 488 0180 0, 170 blz, 15 euro.


We kennen haar als de knappe, goedlachse en charmante echtgenote van de Prins van Oranje. Vanaf het moment dat de twee samen werden gespot, is Nederland door haar charme van Máxima Zorreguieta gaan houden. We weten allemaal dat ze uit Argentinië komt, maar ook niet veel meer dan dat.

De Argentijnse journalisten Gonzalo Álvarez Guerrero en Soledad Ferrari vertellen het verhaal van prinses Máxima zoals we dat nog niet kennen. Via een beschrijving van het Argentinië van de jaren zeventig volgen we Máxima op haar levenspad. Wat is de geschiedenis van de Zorreguieta’s en hoe was het Argentinië waarin Máxima opgroeide? Uiteraard wordt er stil gestaan bij de rol van vader Jorge Zorreguieta als staatssecretaris van Landbouw onder het regime van Jorge Videla en de verhouding tussen Nederland en de Argentinië tijdens de dictatuur (1976-1983).

Het boek prikt een aantal mythes door. In tegenstelling tot wat de sensatiepers ons wil doen geloven, bezit de familie Zorreguieta geen uitgestrekte landgoederen. Evenmin stamt de toekomstige koningin van Nederland af van koning Alfonso III van Portugal of van oude Baskische adel. Opgegroeid in een ambitieuze middenklasse familie, doorliep Máxima de middelbare school op het Northlands College in Buenos Aires, een op Britse aristocratische tradities geënte opleiding. Na het afronden van een studie economie aan de Katholieke Universiteit van Argentinië werkte ze van 1995 tot 2000 in New York voor een aantal banken. In 1999 ontmoet ze tijdens een feest in Sevilla de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander. Vooral het verslag van de huwelijksvoorbereidingen is de moeite waard om te lezen. Máxima’s onwennige familieleden en vrienden uit Argentinië krijgen een snelcursus etiquette, terwijl Máxima ondertussen met een gordijn om haar middel de huwelijksplechtigheid in de Nieuwe Kerk oefent.

Toen Guerrero en Ferrari aan de biografie van Máxima begonnen, stuitten zij op een muur van zwijgzaamheid die zich uitstrekte van Nederland tot diep in Argentinië. De Rijksvoorlichtingsdienst trachtte volgens de auteurs het onderzoek met juridische stappen tegen te houden. De schrijvers gingen echter door en hebben uiteindelijk veel anekdotes opgetekend en er een boeiend verhaal van gemaakt. Ten behoeve van de leesbaarheid en sfeer zijn de dialogen hier en daar geromantiseerd; ze zijn echter gebaseerd op bronnenmateriaal. Aangezien dit anonieme bronnen zijn, is de waarheidsgehalte moeilijk te achterhalen.

 14-11-2013

Koningsdag erkend als immaterieel erfgoed

In de nieuwe vorm moet het nog voor de eerste keer gevierd worden, toch is Koningsdag nu al erkend als immaterieel erfgoed. Koningsdag is de eerste nationale feestdag die een plaats krijgt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

 

 

Het vieren van de verjaardag van de Koning is een traditie die teruggaat tot het eind van de negentiende eeuw, eerst als Prinsessedag vanaf 1881 en later als Koninginnedag, toen Wilhelmina koningin werd. Het Koningschap verkeerde toen in een moeilijke periode na de niet bij iedereen populaire koning Willem III en met een nog minderjarige troonopvolgster Wilhelmina. Koningin-Moeder Emma besloot tot een charme offensief. Koninginnedag ontwikkelde zich in de loop van de twintigste eeuw tot een waar volksfeest. Ten tijde van Koningin Juliana gevierd door middel van een defilé bij Paleis Soestdijk en met het aantreden van Koningin Beatrix in de provincie met vrijmarkten en Oranjefeesten in alle delen van het Koninkrijk, inclusief de overzeese delen in het Caribische gebied waar deze nationale feestdag bijzonder populair is. Het feest heeft zich dus steeds weer ontwikkeld en zich aangepast aan de eisen van de tijd, zodat het altijd populair kon blijven.

 

De viering van de verjaardag van de regerend Vorst is in Nederland een levendige traditie, gevierd door jong en oud. Het past daarom uitstekend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Efgoed in Nederland. Officieel is dit bekend gemaakt en bekrachtigd door de ondertekening op 1 oktober 2013 in de tuin van Paleis Soestdijk bij de start van de maand van de geschiedenis 2013 met als thema "Vorst en Volk". Namens de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen tekende secretaris Theo M. Slagboom als 1e het certificaat en nam het bijbehorende schildje in ontvangst. Tijdens het Oranjecongres tekende voorzitter Michiel Zonnevylle het 2e exemplaar in aanwezigheid van 250 bestuurders van Oranjeverenigingen en onder het toeziende oog van de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel erfgoed, mevrouw Ineke Strouken.

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van het UNESCO verdrag ter bescherming van het immaterieel erfgoed. Een van de verplichtingen die uit dit verdrag voortvloeit is dat Nederland het eigen immaterieel erfgoed in kaart brengt. Dit doet Nederland via een voordrachtsysteem. Koningsdag werd voorgedragen door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in Nederland, die er alles aan wil doen om deze traditie ook voor de toekomst levensvatbaar te houden.

De coördinatie voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland ligt in handen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.